Ik mocht recent twee ondernemers bijstaan die geconfronteerd werden met plannen voor een tunnel door hun land. De provincie wilde hiervoor grond verwerven en de gemeente heeft hiertoe het bestemmingsplan aangepast. Het betrof in beide gevallen de huiskavel, waarvan de grond ingezet zou moeten worden voor de tunnel. Op die plek was geen mogelijkheid voor het uitbreiden van de huiskavel. Zeker nu grondgebondenheid en weidegang zo belangrijk gevonden worden, is een huiskavel dus van levensbelang voor de toekomst van een bedrijf in Nederland: elke vierkante meter telt!

Ondernemers waren niet op de tunnel tegen, maar wel op het riante ruimtegebruik hiervoor. Het is ondertussen al een langlopend proces, dus we hebben samen met ondernemers inmiddels heel wat tunnels in den lande met heel andere ogen bekeken. En we zijn tot de conclusie gekomen dat de tunnel ook op een wijze uitgevoerd kan worden die veel minder ruimte in beslag neemt.

Samen met de gebiedsmakelaar hebben we een zienswijze ingediend op de plannen, ingesproken tijdens de raadsvergadering, en zijn we in beroep gegaan bij de Raad van State. Ondertussen voeren we met de provincie onderhandelingen over de aankoop van de grond en het verkleinen van het ruimtegebruik. Inmiddels is het ruimtegebruik al verkleind, maar dit is eigenlijk nog onvoldoende.

Op de zitting bij de Raad van State bleek dat de overheid de financiën voor het project nog niet op orde had. Ze wilden de plannen vaststellen onder voorbehoud van financiering zeg maar. Natuurlijk waren er nog andere saaie juridische details die nuttig waren voor deze zaak. Ondertussen wachten we het beroep maar even af voor we weer verder praten over eventueel te verkopen grond. Laat ze eerst maar eens hun huishoudboekje op orde maken.